Tuesday, June 10, 2008

Daging Masak Hitam



Daging Masak Hitam
600gm daging
4 labu bawang besar dihiris1 biji tomato didadu
3/4 cawan kicap
2 sudu besar serbuk cili1 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu besar air asam jawa
1/4 cawan puri tomato
1/2 cawan bawang goreng
3 tangkai daun kari
5 tangkai daun pudina
2 cawan airgaram dan gula secukup rasa
Bahan tumis:
1/2 cawan minyak
2 sudu besar minyak sapi
labu bawang besar hiris
2 helai daun pandan
1 batang serai dititik
6 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Bahan kisar:
3 cm halia
5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
Cara:
Panaskan minyak dan minyak sapi,tumiskan bahan tumis hingga naik bau.Masukkan bahan kisar dan serbuk cili tumiskan hingga pecah minyak.Kemudian masukkan serbuk jintan putih biarkan sebentar masukkan daging,bawang besar hiris,tomato yang didadu dan air.Tutup periuk sambil dikacau sekali-sekali.Bila daging empuk masukkan kicap,puri tomato,air asam jawa,garam dan gula biarkan sebentar.Akhir sekali masukkan bawang goreng,daun kari dan daun pudina.

No comments: