Thursday, July 23, 2009

Kek Coklat

Beberapa hari yang lepas sempat akak mencuba resepi kek dibawah dan rasanya tak mengecewakan.Sedaaaap.
Kek Coklat Nazam Berkasih
Sumber:Majalah Rasa Okt 2006

Bahan:
500 gm gula
225 gm mentega
4 biji telur
400 gm tepung gandum
125 gm serbuk koko
20 gm soda bikarbonat(akak guna 10 gm baking powder dan 10 gm soda bikarbonat)
750 ml susu segar

Cara:
1.Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2.Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.
3.Masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk koko dan soda bikarbonat berselang seli dengan susu segar sehingga habis.Adun hingga sebati.
4.Masukka dalam loyang dan bakar pada suhu 175-180 c 45.Selama minit atau sehingga masak.

*Akak buat setengah adunan,guna loyang 8".

Topping

500 gm coklat masakan
500 gm whipping cream
1 tbsp glukos
1 tbsp mentega

Cara:
Guna kaedah double boil.Masukkan whipping cream dan glukos.Kacau hingga glukos larut .
Masukkan coklat masakkan diikuti mentega.Kacau hingga kesemuanya sebati.
Simpan semalaman,barulah digunakan.



Kek Coklat Hitam
Sumber:Majalah Rasa Sept 2008

Bahan:
300 gm gula kastor
180 gm tepung gandum
60 gm serbuk koko'HERSHSEY'S cocoa natural unsweetened'(akak guna koko biasa jea)
2 tsp 'double action'baking powder
1/2 tsp garam
1/4 tsp soda bikarbonat
1 tbsp'HERSHEY'S goodnight kisses milk chocolate' (akak abaikan)

Bahan B:
3 biji telur(A)
125 ml minyak jagung
250 ml air(akak ganti dgn air panas)
3 tbsp 'HERSHEY'S goodnight hugs white chocolate'(akak abaikan)

Bahan C:
250 ml air panas(akak abaikan)
1 tsp esen vanilla

Cara:
1.Ayak tepung bersama dengan baking powder dan soda.
2.Satukan kesemua bahan A dan dikacau hingga rata.
3.Didalam bekas yang berasingan kacau bahan B hingga sebati.
4.Kemudian masukkan bahan A dan digaul hingga rata dan sebati.
5.Masukkan dalam loyang dan bakarlah hingga masak.

*Topping akak guna yang sama macam diatas.

Kek Coklat Lembap VT

Bahan:
250 gm mentega
250 gm gula
6 biji telur(akak guna gred A)
250 tepung selfraising (akak guna tepung gandum dan tambahkan 1 tsp baking powder dan 1/2 tsp soda bikarbonat)

Bahan B:
75 gm serbuk coklat
125 air(akak guna air panas)
50 gm gula kastor

Cara:
1.Campurkan kesemua bahan B kacau hingga gulanya larut.Ketepikan.
2.Pukul mentega dan gula hingga kembang.
3.Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.
4.Kemudian masukkan tepung diikuti bahan B.
5.Gaullah hingga semuanya sebati.
6.Tuangkan kedalam loyang dan bakarlah hingga masak.

No comments: