Thursday, September 3, 2009

Cotton Soft Cheese Cake

Bahan:
(A)
250gm cream cheese
50gm butter
100gm susu segar
6 biji kuning telur
1 tbsp jus lemon
1/4 tsp garam
60gm tepung kek/superfine
20gm tepung jagung

(B)
140gm gula aising
6 biji putih telur
3/4 tsp jus lemon(klu x ada guna krim of tartar)

Cara:
1) Cairkan cream cheese,butter dan susu dalam double boiler.Sejukkan
2) Masukkan kuning telur,jus lemon,garam dan esen vanila diikuti dengan tepung.Kacau hingga semuanya sebati.
3) Dalam mangkuk lain pukul putih telur hingga naik buih baru masukkan gula diikuti dengan jus lemon.
4) Pukullah hingga kembang(soft peaks)
5) Kemudian masukkan kedalam bahan A tadi.Jangan dicampurkan semuanya bahagikan kepada 4.Gaulkan hingga rata.
6) Tuangkan dalam acuan dan bolehlah dibakar.
7) Bakar dengan cara steam bake pada suhu oven 160c

*Boleh juga kalau nak tambah perisa pandan/coklat.

No comments: