Saturday, June 21, 2008

Sambal Sotong

Kak Rozi belajar masakan ni dari mak mertua.
Sambal Sotong

1 kg sotong
2 ulas bawang putih
3/4 inci halia
1 biji bawang besar
5 sudu makan cili kisar
1/2 belacan
1 batang serai
1 biji bawang besar dihiris bulat
air asam jawa

Cara:
Sotong dibersihkan.Bawang putih,halia,bawang besar dan belacan dikisar atau ditumbuk pun boleh.Panaskan kuali masukkan sotong masak hingga airnya agak kering(jgn masukkan air kerana sotong akan mengeluarkan air).
Keluarkan sotong.Dalam kuali yang sama masukkan minyak. Tumiskan bahan kisar dan serai hingga naik bau/garing.Kemudian masukkan sotong,air asam,bawang besar yang dihiris dan bahan perisa(garam dan gula).

Udang Masak Lemak

Satu lagi resepi yang kak Rozi belajar dari mak mertua.Kalau mak,Kak Rozi punya resepi tak ada halia, serai dan bawang putih, semua masuk sekali.
Udang Masak Lemak
1kg udang sederhana besar
2 ulas bawang putih
3/4 inci halia
1 biji bawang besar
1 batang serai dititik
1 helai daun kunyit
3 camca besar cili kisar
250 gm santan pekat
1 keping asam keping
sedikit serbuk kunyit
Cara:
Bawang putih,halia dan bawang besar dikisar.Panaskan kuali masukkan santan,serai dan semua bahan kisar masak hingga agak pekat baru masukkan udang. Masukkan asam keping bolehlah dibubuh garam dan gula.Akhir sekali masukkan daun kunyit.
Note:
Bahan kisar ini juga boleh ditumis hingga naik bau dan baru dimasukkan santan.

Tuesday, June 10, 2008

Daging Masak Hitam



Daging Masak Hitam
600gm daging
4 labu bawang besar dihiris1 biji tomato didadu
3/4 cawan kicap
2 sudu besar serbuk cili1 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu besar air asam jawa
1/4 cawan puri tomato
1/2 cawan bawang goreng
3 tangkai daun kari
5 tangkai daun pudina
2 cawan airgaram dan gula secukup rasa
Bahan tumis:
1/2 cawan minyak
2 sudu besar minyak sapi
labu bawang besar hiris
2 helai daun pandan
1 batang serai dititik
6 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Bahan kisar:
3 cm halia
5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
Cara:
Panaskan minyak dan minyak sapi,tumiskan bahan tumis hingga naik bau.Masukkan bahan kisar dan serbuk cili tumiskan hingga pecah minyak.Kemudian masukkan serbuk jintan putih biarkan sebentar masukkan daging,bawang besar hiris,tomato yang didadu dan air.Tutup periuk sambil dikacau sekali-sekali.Bila daging empuk masukkan kicap,puri tomato,air asam jawa,garam dan gula biarkan sebentar.Akhir sekali masukkan bawang goreng,daun kari dan daun pudina.